Background

JADUAL KELAS MASAKAN

JADUAL BULAN OKTOBER 2011

Item

Kelas & Jenis Kelas
Tarikh / Masa
Yuran (RM)
1.
Kelas Kek (DEMO)
-        Kek Sultana                   -   Kek Ceri Merah
-        Kek Mentega Durian       -   Kek Keju Cheddar

1/10/11 (Sabtu)
8.30 pg – 11.30 pg

20.00
2.
Kelas Tat & Biskut (DEMO)
-        Membuat Kulit Tat         -   Tat Telur / Tat Keju
-       Tat Buah2an Segar       
-       Biskut Kacang Pea          -   ‘Corn Chip Cookies’

1/10/11 (Sabtu)
2.45 ptg – 5.45 ptg
     18.00
3.
Kelas Roti (PRAKTIKAL)
Asas Membuat Doh Roti
-  Mengadun, mencanai dan membentuk doh roti
-  Menyediakan filling untuk bun
-  Membuat bun pizza, sosej, kacang merah dll

* Sijil akan diberikan
* Bawa pulang sebahagian hasilan produk.

8/10/11 (Sabtu)
8.30 pg – 12.30 tghari

(Sila bawa bekas kosong)
100.00
4.
Kelas Muffin & Coklat  (PERCUMA - DEMO)
(Hanya perlu membeli 1kg coklat masakan berharga RM 12/kg)

-  Coklat Cip Muffin (Ready mix flour)
-  Mini Cup Cake (Sponge Method)
-  Carrot Muffin (Ready mix flour)
-  Asas Membuat Coklat

8/10/11 (Sabtu)
2.30 ptg – 5.00 ptg
12.00 (Dapat 1kg Coklat Masakan)
5.
Asas Membuat Kek & Menghiasnya (PRAKTIKAL)
-  Membuat Kek span        -  Membuat kek butter
-  Asas menghias kedua-dua jenis kek
-  Cara membuat butter krim

*  Sijil diberikan
*  Setiap peserta bawa pulang ½ kg kek yg siap dihias

9/10/11(Ahad)
2.00 ptg – 5.30 ptg

( Perlu bawa turn table, sehelai tuala kecil bersih, noozle (jika ada))

75.00
6.
Kelas Kek Cawan/Brownies (PRAKTIKAL)
- 4 Jenis Kek Cawan & Cara Hiasannya
  -  Kek Cawan Coklat
  -  Kek Cawan Butter
  -  Kek Cawan Lobak
  -  Brownies
  -  Cara menyediakan Butter Cream

* Sijil diberikan
* Setiap peserta bawa pulang 10 biji kek cawan siap dihias

15/10/11 (Sabtu)
8.30 pg – 12.30 tghari

(Ini adalah kelas kek cawan & hiasan Bahagian I)

(Sila bawa bekas kosong & noozle jika ada)
65.00



Item

Kelas & Jenis Kelas
Tarikh / Masa
Yuran (RM)
7.
Kelas Hiasan Kek Cawan (PRAKTIKAL)
- 5 Jenis Krim & Cara Hiasannya
(Kek Cawan disediakan)
  -  Jenis Krim (Butter Cream, Fresh Cream, Chocolate Ganache, Royal Icing & Fondant)


* Sijil diberikan
* Setiap peserta bawa pulang 10 biji kek cawan siap dihias

15/10/11 (Sabtu)
2.30 pg – 5.30 ptg

(Ini adalah kelas kek cawan & hiasan Bahagian II)

(Sila bawa bekas kosong & noozle jika ada)
80.00

(Hanya RM 65.00 jika peserta ambil kedua2 bahagian)
8.
Kelas Kek – Premium (DEMO)
-       Kek Blackforest
-       American Chocolate Cake
-       Manggo Delight Cake
-       Blueberry Cake

22/10/11 (Sabtu)
8.30 pg – 11.30 pg
45.00
9.
Kelas Bahulu (DEMO)
-       Bahulu Cermai
-       Bahulu Inti Blueberry / Nenas
-       Bahulu Pecah 8
-       Bahulu Kemboja

22/10/11 (Sabtu)
2.30 ptg – 5.30 ptg

30.00
10.
Kelas Kek Cawan (Premium - DEMO )
-       Cheddar Cheese Cup Cake
-       Carrot Walnut Cup Cake
-       Sweet Pumpkin Cup Cake
-       Blueberry Cup Cake

* Kesemuanya berlainan resepi

23/10/11 (Ahad)
2.30 ptg – 5.30 ptg

30.00
11.
Kelas Roti – Sponge Method (PRAKTIKAL)
-       Panettone
-       Roti Pintal Buah2an
-       Mexican Bun
-       Wholemeal Bread

* Sijil diberikan
* Peserta bawa pulang sebahagian hasilan produk
-      
29/10/11 (Sabtu)
8.30 ptg – 12.30 ptg

(Sila bawa bekas kosong)
100.00


JADUAL BULAN NOVEMBER 2011
Item

Kelas & Jenis Kelas
Tarikh / Masa
Yuran (RM)
1.
Kelas Kek (Premium - PRAKTIKAL)
-  Tiramisu (termasuk buat jejari span)
-  Marbled Cheese Cake
-  Cherry Ganache Delights
-  Peach Mousse

19/11/11 (Sabtu)
8.30 pg – 12.30 tghari

(Sila Bawa bekas kosong)
150.00
2.
Kelas Hiasan Kek Cawan – (PRAKTIKAL)
Kelas Untuk Kanak-Kanak 8 – 12 Tahun

·         Kanak2 akan ditunjukkan cara menyediakan kek cawan
·         Hiasan menggunaank krim coklat dan butter cream
·         Resepi untuk membuat kek cawan diberikan
·         Sijil akan diberikan
·         Minum petang disediakan
·         Setiap peserta akan bawa pulang 8 biji kek cawan

22/11/11 (Selasa)
2.45 ptg – 5.45 ptg

(Sila bawa bekas kosong dan sehelai tuala kecil bersih)
     60.00
3.
Kelas Biskut  (DEMO)
-       Pretty Strawberry
-       Suji Marble
-       Ma’mor (Tradisional)
-       Mazola Hazel

Resepi Biskut Almond London dan Biskut Tembikai akan diberikan percuma

23/11/11 (Rabu)
2.45 ptg – 12.30 tghari


28.00
4.
Kelas Biskut – (PRAKTIKAL)
Kelas Untuk Kanak-Kanak 8 – 12 Tahun

-  Cornrice Cookies
-  Biskut Kopi Cendawan Hijau
-  Colourfull Star Cookies

·         Sijil akan diberikan      
·         Minum petang disediakan
·         Setiap peserta akan bawa pulang sebahagian hasilan produk

25/11/11 (Jumaat)
2.45 ptg – 5.45 ptg

(Sila bawa bekas kosong dan sehelai tuala kecil bersih)
     60.00
5.
Kelas Roti (PRAKTIKAL)
Asas Membuat Doh Roti
-  Mengadun, mencanai dan membentuk doh roti
-  Menyediakan filling untuk bun
-  Membuat bun pizza, sosej, kacang merah dll

* Sijil akan diberikan
* Bawa pulang sebahagian hasilan produk.

26/11/11 (Sabtu)
8.30 pg – 12.30 tghari

(Sila bawa bekas kosong)
100.00

Item

Kelas & Jenis Kelas
Tarikh / Masa
Yuran (RM)
6.
Kelas Kek (DEMO)
-  Mocca Evassion
-  White Chocolate Dream
-  Strawberry Mousse Delight


30/11/11 (Isnin)
8.30 pg – 12 tghari


30.00

JADUAL BULAN DECEMBER 2011
Item

Kelas & Jenis Kelas
Tarikh / Masa
Yuran (RM)
1.
Kelas Hiasan Kek (PRAKTIKAL)
-  Membentuk dan menghias kek bertingkat. (2 tingkat)
-  Kek & krim disediakan
-  Kek di hias boleh di bawa pulang

(Perlu bawa turn table, noozle, spatula dan sehelai tuala bersih)

Tarikh akan ditentukan selewat-lewatnya 2 minggu sebelum kelas dijalankan
150.00
2.
Kelas Hiasan Kek Cawan – (PRAKTIKAL)
Kelas Untuk Kanak-Kanak 8 – 12 Tahun

·         Kanak2 akan ditunjukkan cara menyediakan kek cawan
·         Hiasan menggunakan krim coklat dan butter cream
·         Resepi untuk membuat kek cawan diberikan
·         Sijil akan diberikan
·         Minum petang disediakan
·         Setiap peserta akan bawa pulang 8 biji kek cawan

Tarikh akan ditentukan selewat-lewatnya 2 minggu sebelum kelas dijalankan
     60.00
3.
Kelas Hiasan Kek Fondant  (PRAKTIKAL)
-       Menyediakan fondant (white icing)
-       Menghias kek menggunakannya
-       Kek di sediakan

*  Sijil diberikan

Tarikh akan ditentukan selewat-lewatnya 2 minggu sebelum kelas dijalankan
200.00
4.
Kelas Puff Pastry – (DEMO)
-  Menyediakan puff pastry
-  Palmiers
-  Walnut Napolean
-  Chicken Puff

Tarikh akan ditentukan selewat-lewatnya 2 minggu sebelum kelas dijalankan
     35.00
5.
Kelas Muffin/Rolled Cake (DEMO)
-  Tiger Skin Banana Rolled
-  Peanut Rolled
-  Chocolate Honey Muffin
-  Apple Poppy Seed Muffin

Tarikh akan ditentukan selewat-lewatnya 2 minggu sebelum kelas dijalankan
35.00
6.
Kelas Tart (DEMO)
-  Baked Manggo Tart
-  Blueberry With Cream Pattissiere Tart
-  Blueberry Cheese Tart
-  Coconut Tart
-  Double Cream Tart

Tarikh akan ditentukan selewat-lewatnya 2 minggu sebelum kelas dijalankan
20.00
7.
Kelas Biskut – (PRAKTIKAL)
Kelas Untuk Kanak-Kanak 8 – 12 Tahun

-  Honey Cornflakes Cookies
-  Floral Tart Cookies
-  Almond Strip Cookies
-  Colourfull  Moon Cookies

·         Sijil akan diberikan      
·         Minum petang disediakan
·         Setiap peserta akan bawa pulang sebahagian hasilan produk

Tarikh akan ditentukan selewat-lewatnya 2 minggu sebelum kelas dijalankan
     60.00
8.
Kelas Roti – Sponge Method (PRAKTIKAL)
-       Panettone
-       Roti Pintal Buah2an
-       Mexican Bun
-       Wholemeal Bread

* Sijil diberikan
* Peserta bawa pulang sebahagian hasilan produk
-      
Tarikh akan ditentukan selewat-lewatnya 2 minggu sebelum kelas dijalankan
100.00
9.
Kelas Roti (PRAKTIKAL)
Asas Membuat Doh Roti
-  Mengadun, mencanai dan membentuk doh roti
-  Menyediakan filling untuk bun
-  Membuat bun pizza, sosej, kacang merah dll

* Sijil akan diberikan
* Bawa pulang sebahagian hasilan produk.

Tarikh akan ditentukan selewat-lewatnya 2 minggu sebelum kelas dijalankan
100.00
10.
Kelas Cheese Cake (DEMO)
-  Chocolate Orange Cheesecake
-  Baked Cheese Cake
-  Tripple Layered Cheese Cake
-  Hawflakes Cheese Cake

Tarikh akan ditentukan selewat-lewatnya 2 minggu sebelum kelas dijalankan
50.00




MAKLUMAN
1.   Sila hubungi atau datang terus ke kedai kami untuk mendaftar.
2.   Bagi kelas praktikal, 50% yuran perlu dijelaskan ketika mendaftar.
3.   Kelas hanya akan diadakan jika peserta mencukupi.  Bagi kelas DEMO, minimum 10 orang peserta. Kelas PRAKTIKAL, minimum 5 orang peserta.